Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да изготви искане

...
Специализираната прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да изготви искане
Коментари Харесай

Гешев поиска първи депутатски имунитет

Специализираната прокуратура предложи на основния прокурор Иван Гешев да изготви искане до Народното събрание за позволение за продължение на наказателното гонене против депутата от Движение за права и свободи Димитър Аврамов, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

В известието се споделя, че наказателното произвеждане за търговия с въздействие по отношение на Аврамов е спряно от Специализирания съд заради придобиване на депутатски имунитет. Делото се води за това, че народния представител няколко пъти е изискал от български предприемач сумата от 220 000 лева и право на прилагане на аграрни земи, като приел сумата от 100 000 лева, с цел да упражни незаконно въздействие над длъжностно лице - шефът на регионалната дирекция " Земеделие " и РУП-МВР в Монтана. 

Основен очевидец по наказателното дело против Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на съвещанието на краткотрайната комисия по ревизията в 45-тия парламент, описа за оказван сериозен напън от хора в ГЕРБ върху бизнеса му. Бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов беше арестуван по обвинявания за търговия с въздействие през 2012 г. След над 8 години следствия и правосъдни процедури Аврамов е оневинен от съда.

Тезата на държавното обвиняване бе изградена върху показанията точно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 година Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да употребява земеделска земя в Монтанско, а против това обещал да упражни въздействие върху директорката на Областната дирекция „ Земеделие “  във връзка със земи, за които се отпускат дотации. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на аграрни земи в Монтанско. С други компании имал сключено съглашение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като съглашението не било публично записано в Областната дирекция „ Земеделие “ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно систематизиране на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга компания, която тръгнала да събира продукцията на предприемача. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В разногласието се намесил и депутатът, който заречен на Илчовски да уреди казуса, твърдеше държавното обвиняване. 

През 2016 година Софийският градски съд оправда Аврамов, само че година по-късно Софийският апелативен съд анулира оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция заради основни нарушавания. През 2017 година Аврамов още веднъж влезе в Народното събрание, само че този път от листите на Движение за права и свободи. През 2018 г. пък стана ясно, че делото против него още веднъж в прокуратурата, този път в профилираната. После обвинителният акт против Аврамов влезе в Специализирания углавен съд и делото му е още висящо. Сега той отново е народен представител от Движение за права и свободи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР